fbpx

What if? (Secret Stout)

Chokladen särskilt tydlig

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Vi gör ett andra besök hos ett av våra sydligaste bryggerier; nämligen Helsingborgs bryggeri i nordvästra Skåne. Enligt dem brygger man bra öl genom att ”arbeta med de bästa råvarorna, förädla dem med respekt och behålla den starka förankringen i Skånsk bryggarkultur”Deras mål är att kunna erbjuda ett kvalitativt och spännande sortiment utan att man som konsument ska bli helt ruinerad. 

Vi har redan fått lära känna deras bleka apa, men nu är det dags att spana in det mörkare artilleriet – nämligen en stout. Precis som de flesta öltyper kan stouten variera mycket från brygd till brygd. De kan vara både alkoholsvaga och alkoholstarka (imperial), med antingen hög eller låg sötma. Ja, möjligheterna är oändliga. Särskilt när gränserna mellan porter och stout suddats ut alltmer i takt med att bryggerierna vågar experimentera mer. 

What if? är en rejäl (imperial?) stout på 9,5 alkoholprocent som är sprängfylld med trevliga smaker. Choklad- och kaffetoner är något som ofta återfinns i kraftiga mörka öl, men i de här fallet är chokladen särskilt tydlig – något som gör detta till en riktigt trevlig dessertstout. Sötman är ganska låg, men istället finns det massor av trevligt brända toner. 

En mäktig stout helt enkelt!

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet

Helsingsborgs Bryggeri

25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!