fbpx

India pale ale (137 Telge brygghus)

En fantastiskt trevlig tungviktare till IPA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Det hela började med en välfylld ölpub i Södertälje och i samband med att de lokala hembryggarna började besöka puben föddes idén om ett eget bryggeri. Det är andra gången vi gör ett besök hos gänget i Södertälje, som sedan 2012 tagit steget in i bryggvärlden. Sedan dess har de flera gånger vuxit ur sina lokaler och de har idag sju olika ölsorter på Systembolaget. 

Vi vet redan att Telge kan levererar en smakrik lager, något som är bra mycket svårare än det kanske låter, så det ska bli spännande att se hur de hanterar vår tids mest omtalade öltyp – IPA:n. Med sitt ursprung i 1700-talets England fick den ett rejält uppsving för 15 år sedan och nu har i princip varje mikrobryggeri sin egen version av den välhumlade brygden. 

Telge har i det här fallet använt sig av så kallad torrhumling, dvs. extra humle har tillsats så sent som vid jäsningen, vilket gör att aromerna från humlen kommer fram extra mycket. Detta resulterar i en intensiv grapefruktbeska och tropisk doft. Kolsyran är välbalanserad och gör ölen förhållandevis lättdrucken, trots sin något komplexa smakbild och 7,4 alkoholprocent. 

En fantastiskt trevlig tungviktare till IPA skulle man kunna säga!

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet

137 Telge brygghus

25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!