fbpx

Northern soul (Möllys bryggeri)

Det är en muterad IPA med enorm smakbild som jag definitivt kommer återvända till i framtiden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Efter att vi i de senaste öllistorna gjort återbesök hos några bryggerier är det äntligen dags för en ny bekantskap. Vi har hamnat i Södermanland och gör ett besök hos Möllys craftbeer – ett Eskilstunabaserat bryggeri där de gör ”kraftöl utan kompromisser” till de som vill ha ”smak, upplevelse och kvalitet”. Precis som de flesta mikrobryggerier tappade de sin öl på flaska den första tiden, men sedan 2020 har de, som många andra, tagit klivet in i burkens värld. 

När jag skriver mina små ölanekdoter brukar jag alltid, mest på kul, gå in på Systembolagets hemsida för att läsa hur de kategoriserar den aktuella ölen. Och jag blir som allra gladast när jag ser framför mig hur de kliat sig huvudet, svurit några rader och slutligen satt stämpeln ”Annan öl” på brygden. Precis så är det i det här fallet och i min värld innebär det bara att man som bryggeri vågat tänka utanför boxen.

Möllys själva har valt att benämna Nothern soul som en soul IPA. Och det är sannerligen en IPA med själ. Här finns den klassiska IPA-beskan, men också maltigt brända toner som för tankarna till kaffe, karamelliserade nötter och choklad. Det är en muterad IPA med enorm smakbild som jag definitivt kommer återvända till i framtiden.

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!