fbpx

Jämtlands IPA (Jämtlands bryggeri)

Det här är ingen experimentell IPA á la Omnipollo, utan en klassisk IPA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Då var det dags för ett återbesök hos fossilerna i Jämtland. Sist vi hälsade på i Pilgrimstad belyste jag det faktum att Jämtlands bryggeri var ett mikrobryggeri långt innan majoriteten av svenska folket ens hört talas om begreppet. Sedan mitten av 90-talet, när sagan började, har sortimentet vuxit ordentligt och de har moderniserat sig i takt med att marknaden förändrats. 

Den här gången ska vi ta oss en titt på deras IPA – en öltyp som onekligen ökat i populäritet de senaste åren. Man brukar dela in IPA i två huvudkategorier – modern amerikansk och klassisk engelsk. Den förstnända är blommig och fruktig, medan den sistnämda är lite kryddigare och maltigare. 

Jämtlands bryggeri har i det här fallet tagit sig an den kryddigare varianten och det märks så fort man öppnar flaskan. Det doftar inte av tropisk frukt, utan istället finns inslag av barr, bröd och örter. Färgen är mörkare än hos IPA av den ”juicigare” sorten och går nästan åt det röda hållet. 

Smakbilden domineras av en brödig maltighet och milda citrustoner. Det här är ingen experimentell IPA á la Omnipollo, utan en klassisk IPA med stor kropp och tydlig beska. God, smakrik och rejäl!

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!