Kryddighet och en tydlig beska gifter sig på ett trevligt sätt
Vad sägs om ett återbesök till Västerås och Slottskällan bryggeri? Självklart, säger jag! Dessa rutinerade bryggare har hållit på i över 20 år och har inte några planer på att slå av på takten. I deras sortiment finns allt från alkoholsnälla folköl till riktiga kraftpaket i form av imperial stout. De försöker även vara ett ekologiskt bryggeri i den mån det är möjligt och själva ursprungsidén med bryggeriet var att visa svenska folket att det finns annan öl än den som öljättarna frenetiskt pumpar ut till lobotomerade lagersvenssons.
Nämnde jag förresten imperial stout någonstans där i början? Det är nämligen just precis en sådan vi fått äran att lära känna denna gång – det mörkaste av mörka. Dessa smakbomber har ofta lite lägre kolsyra och kan uppfattas som trögflytande (åtminstone i förhållande till lager).
Även denna ”imp” har låg kolsyra, men den uppfattas inte som lika ”tjock” som många andra öl inom kategorin. Detta gör ölen relativt lättdrucken, men den är ändå fullproppad med intressanta smaker.
Det finns en kryddighet och en tydlig beska som gifter sig på ett trevligt sätt med de traditionella choklad- och kaffetonerna. Rostat, mörkt och välgjort – precis som jag vill ha det!

/Robin Andersson
Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.