fbpx

American pale ale (Värmdö bryggeri)

Det behöver inte vara krångligt för att vara bra!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Det har gått över ett halvår sedan vi sist besökte skärgårdsbryggeriet på Värmdö i Stockholm. I somras skrev jag några rader om Smakriket Säby, vilket är ett samarbete mellan olika aktörer i området, däribland Värmdö bryggeri. Förutom öl kan man hitta allt från sprit till marmelad och rapsolja. Sedan starten har bryggeriet fått en rad utmärkelser och förekommit flitigt i ölrelaterade artiklar. Senast Värmdö bryggeri var med på öllistan tog vi oss en titt på deras sommarlager som förde tankarna till skärgårdsbad och den gamla Pripps-reklamen från 90-talets tv. 

Vi håller oss kvar i ölets ljusa värld, men byter ut jäststämmen från lagerjäst till alejäst, öser i lite extra ameriksansk humle och vips har vi en APA. En APA är ofta lite mer lättdrucken än sin brittiska svåger IPA, då en APA oftast är fruktigare och har lägre beska. 

Värmdös APA är en frisk och lättdrucken öl med söta honungstoner och tydliga inslag av citrus. För att få upp fräschören ytterliggare har man tillsatt lite extra humle under jäsningsprocessen (något som annars görs mycket tidigare i bryggprocessen), så kallad torrhumling. Värmdö visar ännu en gång att det inte behöver vara krångligt för att vara bra!

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!