fbpx

Röbäck (Westerbottens Bryggeri)

Westerbotten har verkligen låtit malten dominera smakbilden i denna rödbruna brygd.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Strax norr om Umeå ligger Westerbottens bryggeri och det är dags för oss att ännu en gång stifta bekantskap med en av deras öl. Bryggeriet vill bidra till återupptäckandet av den bryggeritradition som funnits Västerbotten sedan 1800-talet. Deras historia började i en saftkokare i början av 2000-talet och har sedan dess gått stadigt framåt. Efter en del strul med att hitta en lämplig lokal landade de 2014 i Sävar och bryggeriet tog fart på riktigt! 

I somras djupdök vi ner i deras wienerlager och nu är det dags att ta oss en titt på deras red ale. Red ale härstammar från Irland och är nära besläktad med amerikanernas amber ale. Den är ofta av maltig karaktär och humlen har en mindre roll än i exempelvis IPA. Färgen är, som namnet avslöjar, rödaktig och ölen har en torrare smak än vanlig ale. 

Westerbotten har verkligen låtit malten dominera smakbilden i denna rödbruna brygd. Det är de knäckiga tonerna i kombination med den något högre kolsyran som skiljer Röbäck från många andra ale. Doften är något fruktigare än man kan tänka sig, vilket gifter sig riktigt fint med den robusta smaken.

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!