fbpx

Helgas Hembrygd (Qvänum Mat & Malt)

En välbrygd saison är verkligen inget man skojar bort!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

I tolv års tid har Qvänum mat & malt levererat hantverksöl till Systembolaget och 2014 var efterfrågan på deras öl så stor att de avvecklade sin restaurangverksamhet för att hinna med all bryggning. Man känner igen dem på de traditionella flaskorna med bygelkork och 2019 införskaffades en svensktillverkad tappmaskin för att lättare kunna fylla dessa. 

För sex månader sedan fick vi bekanta oss med deras saison Humle & Dumle och faktum är att vi håller oss kvar inom samma ölkategori även denna gång. Ölstilen härstammar ända från 1600-talet och bryggdes, då som nu, flitigt i Belgien och de norra delarna av Frankrike. Traditionellt sett är den torr och fruktig, vilket skiljer sig från andra belgare som ofta drar åt det sötare hållet. 

Helgas hembrygd är en riktig ”farm house ale” bryggd på korn, råg, havre, vete och lokal humle. Det resulterar i en frisk och fruktig saison med viss kryddighet i eftersmaken. Doften är maltigt brödig och kolsyran är välbalanserad, vilket gör ölen lättdrucken och enkel att uppskatta. 

Ni som varit med ett tag vet att ”Belgare” aldrig riktigt varit min cup of tea (beer?), men en välbrygd saison är verkligen inget man skojar bort!

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!