fbpx

Biskop Kol (Strömsholms Brygghus)

De brända tonerna och inslagen av kaffe och kakao gör detta till en exemplarisk framför-brasan-öl.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Det är dags för ett återbesök till det lillstora bryggeriet intill Köpings järnvägsstation, där de sedan 2010 bryggt öl ”med högklassiga råvaror och med stor kärlek till dycken och för hantverket”. De värdesätter att själva befinna sig mitt i bryggprocessen och gör fortfarande mycket för hand, istället för att sköta bryggningen från ett kontrollbord. Har du vägarna förbi så erbjuder de även visningar av bryggeriet, samt ölprovningar. 

Senast vi hälsade på i Strömsholms brygghus tog vi oss en titt på deras kryddiga ale Slussvaktaren, men nu är det dags att blicka mot mörkare brygder! Stouthör till samma överkategori (jäststam) som ale, men innehåller betydligt större andel mörk malt. Stouten är nära besläktad med porter och gränserna mellan dem är i princip helt utsuddade idag. 

Det första som slår mig gällande Biskop Kol är den låga sötman och den torra, intensiva smakbilden. De brända tonerna och inslagen av kaffe och kakao gör detta till en exemplarisk framför-brasan-öl. Kolsyran är lite högre än i traditionella engelska stouts, vilket gör Biskop Kol relativt lättdrucken, trots de intensiva smakerna.

Robin Andersson, Ölklubben

/Robin Andersson​

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.​

Om bryggeriet
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!