Bara ett stenkast från Globen i Stockholm ligger den unika stadsdelen Gamla Enskede. I denna stadsdel, bland äppelträd och grusgångar, ligger ett litet bryggeri som producerar hantverksöl i liten skala med ekologiska råvaror.
De brygger gärna lite mer alkoholsvag öl och låter sig inspireras av både nutid och historia. I det här fallet har de tagit sig an en mellanmörk lager, en öltyp som härstammar ända från 1500-talet. De första mellanmörka lagerölen som bryggdes i Bayern var starka och välhumlade för att kunna lagras under sommaren, men förutom det stack de inte direkt ut åt något håll. Recepten var inte så ”crazy” om man säger så. Tack och lov har det hänt en del på 500 år och idag har vi innovativa bryggerier som Gamla Enskede bryggeri.
Vad händer exempelvis om man tillsätter rökmalt, något som är betydligt mer vanligt i porter/stout och whiskey, i en lager? Jag kan tala om att det resulterar i en mäktig röklager med stor kropp och spännande smakbild. Röktonerna är enligt mig ganska tydliga, men de balanseras upp på ett proffsigt sätt av en fruktig friskhet från humlen.
Vågat och lyckat, Enskede!
Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.