fbpx

Imperial pike från U&me beer

Hobbyexperten har ordet:

Imperial pike är en kolsvart, sötstark, porter på 9,9 % procent

I centrala Umeå, inte långt från den majestätiska Umeälven, har det sedan 2011 bryggts högkvalitativ mikrobryggeribärs av ett kompisgäng bestående av nio herrar. Främst brygger man för de lokala pub- och restaurangaktörerna i staden, men ölen går även att finna i andra städer i vårt avlånga land. När de inte brygger bjuder de gärna in till ölprovningar på plats i bryggeriet.

Vi har fått äran att bekanta oss med deras – och öllistans första – porter. Och inte vilket porter som helst, utan en imperial porter, ölvärldens mörka själ. Porter är nära besläkad med stout och med tiden har gränserna mer eller mindre suddats ut mellan de två. Öltypen föddes på 1700-talet i England när man ville få stoutleveranserna att klara sig till de ryska kejsardömet. Och som vi lärt oss i vår IPA-skola finns det två saker som konserverar öl; humle och alkohol. 

Imperial pike är en kolsvart, sötstark, porter på 9,9 % procent, sprängfylld med smak. Här finns lakrits, kaffe och mörk choklad och de brända tonerna gifter sig fantastiskt bra med sötman. Jag insåg precis att det definitivt är höst nu. Mörkret är här.

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!