fbpx

Cerise saison från Nya Carnegiebryggeriet

Hobbyexperten har ordet:

Dagens innovativa mikrobryggare är verkligen inte blyga när det kommer till att smaksätta denna öltyp.

Vem har inte gått förbi den klassiska Carnegie-portern i folkölshyllorna på ICA? Varumärket Carnegie Porter registrerades 1836 och är Sveriges äldsta registrerade varumärke, alla kategorier (!). Nästan 200 år senare, 2014, grundas Carnegie 2.0 under namnet Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad med siktet inställt på att brygga unik craft beer.

Öltypen saison har vi redan bekantat oss med för en tid sedan, men sammanfattningsvis är det en experimentell öltyp som härstammar från den vallonska landsbygden. På 1600-talet vispade man i det man hade till hands för att krydda ölen och det är ungefär så det ser ut idag också. 

Dagens innovativa mikrobryggare är verkligen inte blyga när det kommer till att smaksätta denna öltyp. I det här fallet har man valt att tillsätta körsbär, en frukt som lätt kan ta över och som många har svårt för, däribland undertecknad. Men jag måste säga att de gjort det riktigt bra. Det finns en diskret underton av körsbär som bidrar med fruktighet och fräschhet. Kolsyran är välbalanserad och den doftar riktigt gott. Nämnde jag förresten den vackra färgen?

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!