fbpx

Pussen från Bottenvikens bryggeri

Hobbyexperten har ordet:

Har du ännu inte fattat grejen med suröl är det här du ska börja!

Sedan 2013 har över 80 olika öl lämnat det lilla Luleåbryggeriet intill fjärden. För dem handlar det inte bara om att producera öl som smakar bra. De vill att varenda själ som smakar deras öl tas med på en resa och man ska inte lämnas oberörd. Deras vilja är att skapa öl med attityd och något som skiljer dem från andra bryggeriet är att de bara brygger varje öl en gång, sedan går de vidare med nya smaker. 

I glaset framför mig på bordet har jag deras 87:e bryggd, en öl de själva valt att definiera som en hoppy sour, men som enligt Systembolaget är en så kallad berliner weisse. Denna öltyp är den vanligaste underkategorin till det som i folkmun kallas suröl och karaktäriseras av sin syrlighet och friskhet. 

Precis som namnet avslöjar är denna öltyp en veteöl, även om Bottenvikens variant innehåller både korn-, vete- och havremalt. Det här är en väldigt snäll och lättdrucken suröl som, trots detta, levererar massor av trevliga smaker. Doften för tankarna till citronskal och smakbilden domineras av toner från syrliga bär och ananas. 

Har du ännu inte fattat grejen med suröl är det här du ska börja!

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!