fbpx

Bärnsten från Jämtlands Bryggeri

Hobbyexperten har ordet:

Bärnsten var en av mina första favoritöl när jag som 20-åring började förstå att man inte måste dricka Sofiero som alla andra.

Äntligen en riktig klassiker på öllistan! Eller ja, åtminstone en klassiker för oss som började vår ölhävarresa norr om Dalälven. 

När det kommer till svenska mikrobryggerier är ”Jämtlands” fossiler. In a good way. Sedan mitten av 90-talet har de slagits mot de massproducerande drakarna och de var ett mikrobryggeri långt innan det blev coolt att vara ett mikrobryggeri.

Bryggmästare Mats var min lärare på bryggeriutbildningen och är en av få bryggare i Sverige som, på riktigt, har rätt att titulera sig bryggmästare. Något man bara får göra om man genomgått en särskild utbildning – en utbildning som inte ens finns i Sverige. 

Bärnsten var en av mina första favoritöl när jag som 20-åring började förstå att man inte måste dricka Sofiero som alla andra. Bärnsten smakade något mer, men var inte svårdrucken. Det var en ljus lager, men ändå inte vattnig och smaklös. Den har en maltig karaktär och brödig eftersmak. Beskan är relativt hög för en lager, men balanseras upp snyggt av honungs- och frukttoner. 

I Pilgrimstad har de bryggt bra öl i 25 år – och det kommer de fortsätta med.

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Bryggeriet berättar själva

Jonas Jordal från Jämtlands Bryggeriet berättar om deras nytappade Bärnsten.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!