fbpx

Brown Ale från Dykes Brewery

Hobbyexperten har ordet:

En riktigt bra brown ale får mig alltid att tänka på vintern och vore det inte trevligt med lite snö snart?

På Alnön utanför Sundsvall ligger Dykes brewery som drivs av engelsmannen Dick Dykes – en före detta hembryggare med över 30 år av ölbryggning i bagaget. Det började i hans garage med småskalig hembryggning och har idag vuxit till ett fullskaligt mikrobryggeri med ett stabilt sortiment. 

Till skillnad från de andra bryggerierna vi lärt känna genom öllistan har Dykes valt en mer internationell framtoning genom att ha både hemsida och flasketiketter på engelska, något som såklart kan ha sina fördelar om vill göra sig ett namn utanför rikets gränser. 

Brown ale är en engelsk öltyp som återfinns någonstans mittemellan en pale ale och en porter på ale-skalan. Tyvärr hade jag länge ett dåligt öga till denna öltyp då mitt första möte med den var i form av katastrof-”ölen” Newcastle. Dykes däremot har mekat ihop en lagom söt och lagom besk brown ale med en imponerande fluffig skumkrona. Här återfinns både choklad och knäck som på ett klockrent sätt kompletterar de fruktiga tonerna. 

En riktigt bra brown ale får mig alltid att tänka på vintern och vore det inte trevligt med lite snö snart?

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!