fbpx

Wermland SWIPA från Wermlands Brygghus

Hobbyexperten har ordet:

Ett klockrent exempel på att i mikrobryggeri-Sverige konkurrerar man inte mot varandra – man hjälps åt.

APA, IPA, DIPA och eh… SWIPA? Vad är detta för hypermodern ale-typ som till och med en ölnörd som jag missat? Jag hann nästan börja ifrågasätta hela min existens tills jag insåg att namnet helt enkelt är en fyndig ordlek.

Nyköping brewing (Södermanland) och Wermlands brygghus (Värmland) har här gått samman och kokat ihop en klassisk IPA. Jag älskar verkligen såna här kollaborationer, då det är ett klockrent exempel på att i mikrobryggeri-Sverige konkurrerar man inte mot varandra – man hjälps ut. Det är halvfabrikat-storstark-blasklager-jättarna som ska dräpas!

Denna IPA har en väldigt trevlig gyllengul – nästan guldaktig – färg och är härligt icke-transparent (läs: ofiltrerad). Kolsyran är välbalanserad och ölen doftar tydligt av tropisk frukt. Smakbilden innehåller mycket passionsfrukt och mango, men också en kryddighet från jästen. Trots sina 7 stabila alkoholprocent har den en hög drinkability tack vara den friska fruktigheten.

Sakta men säkert ger en tydlig beska sig till känna när eftersmaken så småningom kickar in. En stabil IPA helt enkelt, utan krångel.

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!