fbpx

Värmdö ljus lager från Värmdö bryggeri

Hobbyexperten har ordet:

Ryktet säger att det snart vankas kräftskivor i varenda svensk stuga och jag vet vem som kommer vara min plus one.

Mitt i Stockholms vackra skärgård ligger Värmdö bryggeri. Bryggeriet ingår i Smakriket Säby, vilket är ett samarbete mellan olika lokala aktörer som sysslar med allt från öl och cider till hotell och konferens. 

Med en rad utmärkelser i bagaget har bryggare Stefan skapat ett väl respekterat varumärke som andas svensk sommar, klippor och skärgårdsbad. Faktum är att den guldgula och ljusblåa flasketiketten för tankarna till den klassiska dina-färger-var-blå-lagern Pripps – en lite modernare version, det vill säga.

Jag har redan varit inne på hur kul jag tycker det är när mindre bryggerier tar sig an västvärldens vanligaste öltyp – lagern. Har de lyckats åstadkomma något som får dem att sticka ut i den oändliga oceanen av lageröl?

Värmdö bryggeri har här vispat ihop en relativt alkoholsvag lager som istället utmärker sig på andra plan. Här möter humlens friska citrustoner en trevligt brödig maltighet. Ölen är inte heller särskilt söt, vilket gör den till en perfekt törstsläckare. 

Ryktet säger att det snart vankas kräftskivor i varenda svensk stuga och jag vet vem som kommer vara min plus one.

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!