fbpx

Slussvaktaren från Strömsholms Brygghus

Hobbyexperten har ordet:

Den här alen glider absolut ner ganska lätt, men den gör det inte utan att lämna ett smakrikt avtryck i gomseglet!

87,3 meter (ja, så exakt) från Köpings järnvägsstation ligger idag Strömsholms Brygghus efter att 2010 ha vuxit ut sina gamla lokaler i Strömsholm. I dagsläget har de imponerande femton olika öl i sitt sortiment, vilket är ovanligt för mindre bryggerier. 

Slussvaktaren är en hyllning till de som slussat båtar genom Strömsholms kanal sedan 1700-talet och är en lättdrucken ljus ale. Man har varvat korn- och vetemalt, vilket ger en lite kryddigare eftersmak och därefter tagit fram den stora skopan när humlen skulle tillsättas. Detta resulterar i en ale men mycket humlearom och relativt hög beska, men även en tydlig maltighet. Det är också något med den här ölen som gör att den smakar hembryggt. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men kanske beror det på att de fortfarande gör det mesta för hand där på bryggeriet i Köping. 

Slussvaktaren må vara en ganska lättdrucken ale, men det är viktigt att komma ihåg att lättdrucken definitivt inte behöver vara synonymt med tråkig. Den här alen glider absolut ner ganska lätt, men den gör det inte utan att lämna ett smakrikt avtryck i gomseglet!

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!