fbpx

Nolaskogs från Westerbottens bryggeri

Hobbyexperten har ordet:

Den är av den lite ovanliga öltypen wienerlager, vilken kan beskrivas som en lite mörkare lager med lägre beska och högre sötma från malten.

I Sävar, några mil nordost om Umeå, ligger Westerbottens bryggeri vars historia började några år efter millennieskiftet. Det var då man tog steget från att brygga i en saftkokare till att börja leta bryggerilokal. 

Nolaskogs betyder ”norr om skogen” och syftar till de norrländska skogarna norr om Skuleskogen i Ångermanland. Den är av den lite, åtminstone i mikrobryggerisammanhang, ovanliga öltypen wienerlager, vilken kan beskrivas som en lite mörkare lager med lägre beska och högre sötma från malten. 

Jag ska ärligt erkänna att detta är den första wienerlagern jag provar, även om jag testat andra mörka lageröl från samma region (Bayern) och de påminner alla en hel del om varandra. Nolaskogs har den där trevligt söta maltigheten och en större kropp än vanliga ljusa lager. Den kanske inte är den optimala törstsläckaren när det, som i juni i år, står 34 grader Celsius på termometern, men vill man däremot mysa till det under en filt när den ”vanliga” svenska sommaren återvänt med spöregn, orkanvindar och sju plusgrader, ja, då är Nolaskogs vännen du vill ha vid din sida.

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!