fbpx

Humle & Dumle från Qvänum mat & malt

Hobbyexperten har ordet:

Ett trevligt mellanting mellan en APA och en belgisk ale

I Kvänum, mellan Vara och Skara, ligger Qvänum mat & malt som 2008-2009 levererade sina första öl till Systembolaget. Sedan dess har verksamheten växt ordentligt och de besitter nu en ölarsenal som är både stor och bred.

Humle & Dumle är en så kallad saison (franska för säsong), vilket är en öltyp som härstammar från 1600-talet och den vallonska landsbygden. Den särskilda jästen som används, som ibland jäser vid uppemot 35 grader Celsius, ger ölen aromatiska och kryddiga toner. Därmed sticker öltypen ut en del jämfört med traditionella belgiska ales. 

Något som också är värt att nämna med den här lille rackaren är att den inte bara innehåller korn- och vetemalt, utan även havre, vilket gör ölen fylligare och ger den en bättre skumkrona. 

För mig, som druckit förhållandevis få belgare i mina dagar, är det här ett trevligt mellanting mellan en APA och en belgisk ale som är både lättdrucken och en väldigt behaglig törstsläckare. Nämnde jag att den har en jäkligt schysst flaska också?

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!