fbpx

Ängöls California common

Hobbyexperten har ordet:

En lager i alekläder​

I sommarstaden Kalmar började man 2010 brygga hantverksöl på det bryggeriet Ängöl. Med åren har det vuxit fram ett stabilt sortiment med både fasta produkter och säsongsöl och sedan 2016 brygger man i nya större lokaler.

Jag tycker alltid det är lite extra kul att testa lageröl från mindre bryggerier, dels för att det inte är lika vanligt att stöta på som ale, men kanske främst för att se vad bryggeriet gjort för att ölen inte ska smaka hotellreceptionslager. 

I det här fallet har man strävat efter öltypen california common, vilket skulle kunna beskrivas som en hybrid mellan en lager och en ale. Kortfattat kan man säga att man i en california common använder sig av lagerjäst, men låter ölen jäsa vid rumstemperatur, vilken egentligen är alleles för hög och lämpar sig bättre för alejäst. Öser man sedan i mängder med humle, precis som Ängöl gjort, får man en fruktig och frisk öl med mycket karaktär. Och självklart är Ängöls California common ofiltrerad och opastöriserad, vilket resulterar i en mycket smakrik sommaröl. 

En lager i alekläder som varenda grillmeister vill ha i sin hand i sommar, tro mig.

Robin Andersson

Robin är utbildad bryggtekniker och representerar Ölklubben som hobbyexpert. Han har ett gediget intresse för hantverksöl och hembryggning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
25 år eller äldre? Ölklubben.se tillhandahåller förslag på öl från våra svenska mikrobryggerier. För att bli medlem och besöka sidan behöver du minst vara 25 år. Välkommen!